Ras el hanout kip met abrikoos en amandel

Dit is kip die net terug is van een culinaire trip naar Marrakech. Kruiden die zingen, abrikozen die zoet knipogen en amandelen die zorgen voor crunch. Je BBQ verandert even in een Marokkaanse souk met rookmachines.

Inhoud

Waarom dit recept

Omdat kip soms een zetje nodig heeft om spannend te worden. Ras el hanout geeft complexiteit, abrikoos geeft zoetigheid en amandel geeft bite. Trio perfecto.

Benodigdheden

  • BBQ met directe en indirecte zone
  • Aluminium schaal of skillet
  • Kernthermometer

Ingrediënten

  • 1,5 kg kippendijen met vel en bot
  • 2 el ras el hanout kruidenmix
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl zout
  • 200 g gedroogde abrikozen, gehalveerd
  • 50 g amandelschaafsel, licht geroosterd
  • 1 ui, in dunne halve ringen
  • 1 el honing
  • 1 bos koriander, grof gehakt

Voorbereiding

  1. Wrijf de kip in met ras el hanout, olie en zout. Laat minstens 1 uur marineren.
  2. Week de abrikozen kort in heet water voor extra sappigheid.

BBQ en gaartijd

  1. Verwarm de BBQ tot 180 °C, richt in voor indirect grillen.
  2. Gril de kip kort boven directe hitte om het vel knapperig te maken.
  3. Leg de kip daarna in een schaal met ui en abrikoos. Zet indirect tot de kip 75 °C kern bereikt.
  4. Bestrijk de kip op het einde met een beetje honing voor een glanzende finish.

Serveren

Strooi het geroosterde amandelschaafsel en koriander over de kip. Serveer met couscous of platbrood. En natuurlijk een koud biertje om alle specerijen te blussen.

Veelgestelde vragen

Geen ras el hanout? Gebruik een mix van komijn, kaneel, koriander en paprikapoeder. Niet identiek, wel sfeervol.

Kan ik kipfilet gebruiken? Ja, maar houd de gaartijd korter om uitdrogen te voorkomen.