Stroganoff steak met rokerige paprikaroomsaus

Restaurantklassieker kruist met backyard rockshow. Mals rund, romige saus met paprika en champignons. Je eetgenoten stellen een fanclub voor.

Waarom dit recept

Steak is snel, saus geeft diepte. Samen zijn ze powerduo met rookaccent.

Benodigdheden

  • BBQ met directe en indirecte zone
  • Gietijzeren skillet
  • Kerntemperatuurmeter

Ingrediënten

Steak

  • 2 entrecotes of ribeyes van 300 g
  • 1.5 tl grof zout en 1 tl peper

Saus

  • 1 ui in halve ringen
  • 200 g champignons in plakjes
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 100 ml runderbouillon
  • 100 ml room
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl mosterd
  • 1 el boter
  • Snuf zout en peper

Voorbereiding

  1. Zout de steaks 30 minuten vooraf. Laat op kamertemperatuur komen.
  2. Zet alle saus ingrediënten klaar bij de grill want het gaat gezellig druk worden.

BBQ en gaartijd

  1. Gril de steak direct op 250 graden tot mooie korst. Trek bij 50 tot 52 graden kern voor medium rare. Laat rusten.
  2. Skillet op indirect. Bak ui en champignons in boter. Voeg paprika en tomatenpuree toe. Blus met bouillon en roer room, paprikapoeder en mosterd erdoor. Laat iets indikken.
  3. Snijd steak in plakken en lepel de saus erover. Fotomoment.

Serveren

Lekker met friet of lintpasta. Peterselie erop voor groen geluk.

Veelgestelde vragen

Andere steak? Bavette of picanha kan. Pas kerntemperatuur aan je voorkeur aan.

Room vervangen? Crème fraîche of kokosroom is ook fijn.