Boeuf bourguignon van de smoker

Klassieke Franse stoof krijgt een rookdiploma. De BBQ voegt een lage bromtoon toe waar je smaakpapillen kippenvel van krijgen.

Waarom dit recept

Omdat rode wijn en rook met rund het soort romance is waar films jaloers op zijn.

Benodigdheden

  • BBQ met deksel
  • Dutch oven
  • Kernthermometer

Ingrediënten

  • 1.5 kg runderstoofvlees in grove blokken
  • 150 g gerookt spek in reepjes
  • 2 uien in parten
  • 2 wortels in stukken
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el tomatenpuree
  • 375 ml rode wijn
  • 250 ml runderbouillon
  • 2 laurier
  • 2 takjes tijm
  • 2 tl zout en 1 tl peper

Voorbereiding

  1. Bak spek uit in de Dutch oven. Schep uit de pan. Schroei het vlees kort bruin in het spekvet. Uit de pan met het vlees.
  2. Fruit ui, wortel en knoflook. Voeg tomatenpuree toe. Blus met wijn. Bouillon, laurier en tijm erbij.

BBQ en gaartijd

  1. Indirect 140 graden. Alles terug in de pan inclusief spek en vlees. Deksel op de pan.
  2. Gaar 3 tot 4 uur tot boterzacht. Roer af en toe. Als het te snel inkookt een scheut bouillon erbij.

Serveren

Serveer met aardappelpuree of knapperig stokbrood. Dit is een knuffel in kommen.

Veelgestelde vragen

Welke rode wijn? Droge pinot noir of bourgogne. Wat je drinkt kun je erin gooien.

Kan zonder spek? Ja. Een klont boter op het bord lost veel op.