Filipijnse adobo buikspek met knetterkrokant zwoerd
Buikspek dat in soja en azijn heeft gezwommen en daarna op de BBQ glorieus tot superheld promoveert. Geur van knoflook, laurier en peperkorrels. Publiek in extase nog voor het eerste plakje.
Inhoud
- Waarom dit recept
- Benodigdheden
- Ingrediënten
- Voorbereiding
- BBQ en gaartijd
- Serveren
- Veelgestelde vragen
Waarom dit recept
Zilt, zuur, zoet en knoflook. Adobo is balans met vuurwerk. Het zwoerd popt als confetti. Iedereen lacht met de mond vol.
Benodigdheden
- BBQ met deksel
- Dutch oven of pan voor het inkoken van saus
- Kernthermometer
- Keukentouw optioneel
Ingrediënten
Vlees en marinade
- 2 tot 2.5 kg buikspek met zwoerd
- 120 ml sojasaus
- 120 ml rietazijn of witte azijn
- 4 teentjes knoflook geplet
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl zwarte peperkorrels
- 1 el bruine suiker
- 1 steranijs optioneel
Voorbereiding
- Snijd het zwoerd ruitvormig zonder in het vlees te snijden. Houd het zwoerd droog. Dat is crisp magie.
- Meng marinade. Leg het vlees met de vleeszijde in de marinade. Laat 4 tot 12 uur rusten. Zwoerd blijft droog.
BBQ en gaartijd
- BBQ indirect op 130 graden. Handje kersenhout. Vlees op het rooster met zwoerd omhoog. Lekbak eronder.
- Gaar tot 88 tot 92 graden kern. Haal het vlees eraf. Kook de marinade 5 minuten in tot glanssaus.
- Verhoog de BBQ naar 200 graden. Zet het buikspek kort terug tot het zwoerd popt. Niet wegkijken. Geluk is snel.
Serveren
Snijd dikke plakken. Kwast met ingekookte adobosaus. Serveer met pandanrijst en limoen. Applaus zonder eind.
Veelgestelde vragen
Kan het zonder zwoerd? Ja. Minder spektakel. Nog steeds top.
Te zout? Gebruik lichte sojasaus of verdun met water bij het inkoken.