Honey mustard ham met kerstwaardige glans

Ham die ruikt als feest en smaakt als applaus. Honing en mosterd vormen een duet, kruidnagel doet achtergrondkoor. Je oven kijkt jaloers naar je BBQ.

Waarom dit recept

Een hele ham is indrukwekkend en verrassend makkelijk. De glaze maakt iedereen verliefd.

Benodigdheden

  • BBQ met deksel
  • Kerntemperatuurmeter
  • Kwast
  • Aluminiumfolie

Ingrediënten

  • 1 achterham met zwoerd 2.5 tot 3.5 kg voorgekookt of rauw, zie FAQ
  • 2 el mosterd grof of Dijon
  • 3 el honing
  • 1 el bruine suiker
  • 1 el appelciderazijn
  • 0.5 tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl zout

Voorbereiding

  1. Snijd het zwoerd ruitvormig. Meng glaze ingrediënten.
  2. Bij rauwe ham zout je rondom. Voorgekookte ham hoeft minder zout.

BBQ en gaartijd

  1. Indirect 150 graden. Handje appelhout. Leg de ham met zwoerd omhoog.
  2. Kwast elk half uur met glaze. Rauw gaar je tot 68 graden kern, voorgekookt warm je tot 60 graden. Reken 2 tot 3 uur afhankelijk van formaat.
  3. Laat 15 minuten rusten onder losse folie. Laat dat glimmen.

Serveren

Snijd dunne plakken. Serveer met mosterdsaus en brood of aardappels. Over is geen probleem want sandwiches roepen.

Veelgestelde vragen

Rauw of voorgekookt? Beide kan. Pas kerntemperatuur en tijd aan zoals hierboven.

Te zoet? Voeg extra mosterd of scheutje azijn toe in de glaze.