Cassoulet met BBQ touch

De Franse stoofpot die je oma al sexy vond, maar dan met rook, grill en een schep bravoure. Bonen, worst en spek krijgen een dagje spa op de barbecue en komen er zó mals en geurig uit dat zelfs je buurman spontaan Frans spreekt.

Waarom dit recept

Cassoulet is normaal al comfortfood, maar een beetje rook en grill zorgen ervoor dat het niet alleen vult, maar ook emoties losmaakt.

Benodigdheden

  • BBQ met deksel
  • Gietijzeren Dutch oven of pan
  • Houten lepel
  • Kerntemperatuurmeter

Ingrediënten

  • 300 g gerookt spek in blokjes
  • 400 g worst (bij voorkeur Toulouse of grove braadworst)
  • 2 eendenbouten (mag confit zijn)
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 wortels, in blokjes
  • 800 g gekookte witte bonen (uit blik of zelf geweekt)
  • 400 g tomatenblokjes
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl tijm
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak

Voorbereiding

  1. Stook je BBQ indirect naar 150 graden en gooi er wat eiken- of appelhout bij voor de rook.
  2. Bak spekblokjes en worst in de Dutch oven tot goudbruin. Haal eruit en leg apart.

BBQ en gaartijd

  1. Fruit ui, wortel en knoflook in het achtergebleven vet. Voeg tomatenpuree toe en bak kort mee.
  2. Doe de tomatenblokjes, bouillon, kruiden, bonen, spek en worst erbij. Leg de eendenbouten bovenop.
  3. Sluit de BBQ en laat alles 2 tot 3 uur pruttelen tot de smaken trouwen en de buren jaloers zijn.

Serveren

Serveer direct uit de pan met knapperig stokbrood. Een rood wijntje erbij en je avond is officieel geslaagd.

Veelgestelde vragen

Kan ik het zonder eend maken? Ja, vervang door kip of extra worst. De Franse politie komt je niet halen.

Restjes? Nog beter de volgende dag. Gewoon opwarmen op de BBQ of in de oven.